ACOLO UNDE VULTURII INVATA SA ZBOARE

Lacul vulturilor sau Lacul fara fund este un lac perilaciar situat în Muntii Siriu, pe versantul estic Malaia, la o altitudine de 1420 de metri. Are o suprafata de 0,9 ha si o adâncime maxima de 2,5 m si este populat cu pastravi de dimensiuni mici.

Legenda spune ca pe acest versant stâncos din Muntii Siriului, nu departe de locul unde caprele negre înca mai zburda nestingherite, exista un luciu de apa unde vulturii îsi aduc puii si îi învata sa zboare. E un loc salbatic, de o frumusete pura – Lacul vulturilor.

Este botezat de localnici si Lacul fara fund, pentru ca, asa cum se povesteste într-o alta legenda, un cioban si-ar fi lasat pe malul sau turma de mioare, ar fi aruncat bâta în apa si ar fi plecat în lumea larga. Dupa un an însa, ciobanul si-ar fi gasit bâta în apele Dunarii si, considerând ca aceste e un semn ca trebuie sa-si regaseasca mioarele, s-a întors acasa.

Unul din traseele cele mai cunoscute prin care se poate ajunge la acest obiectiv turistic este cel care strabate Valea Neagra, prin Poarta Vânturilor, un traseu de aproximativ 5 ore, pornind de la Barajul Siriu, pe DN 10, spre Brasov.

De pe creasta muntelui, dupa un urcus nu tocmai usor, micul ochi de apa te îmbie cu luciri de smarald si cu promisiunea unor momente unice de tihna si relaxare. Linistea curge parca, picatura cu picatura, prin aerul încarcat de mirosuri salbatice.

Este unul din locurile unde turismul de masa întârzie sa patrunda, dar nespus de îmbietor tocmai prin salbaticia sa.

Muntii Buzaului, acest tinut al legendelor, continua sa ramâna un loc ce adaposteste comori, un loc al enigmelor, al fenomenelor inexplicabile, ce îi incita deopotriva pe oamenii de stiinta, cât si pe cei pasionati de lumea misterelor.