BLESTEMUL TUNELULUI SECRET DIN CETATEA DE SCAUN A SUCEVEI

Legenda spune ca prin subteranele Cetatii de Scaun a Sucevei, construita în scopuri de aparare de catre Petru I Musatinul, la 1388, si fortificata de catre Stefan cel Mare, trecea un tunel secret, care ducea la Curtea Domneasca. Prin acest tunel ar fi scapat domnitorul de navalitorii care asaltasera cetatea. Atunci Stefan, care a scapat viu si nevatamat, ar fi blestemat pe toti cei care au intrat în tunel sa nu mai vada lumina soarelui.

Dincolo de legenda, Cetatea de Scaun a Sucevei, capitala Moldovei timp de mai multe secole, ramâne una dintre cele mai importante cetati medievale românesti. Stefan cel Mare îi sporeste rolul strategic, adaugând constructiei de piatra un al doilea rând de ziduri exterioare, cu bastioane si turnuri de aparare, adaptate aparitiei artileriei ca tehnica de lupta. Tot din porunca sa se construieste un pod suspendat cu punte mobila care,  împreuna cu noul sant de aparare ce înconjura cetatea la sud, vest si est, o facea practic sa para a fi de necucerit. Comorile de aici au intrat pe mâna turcilor, în 1538, când ostenii tradatori au predat cetatea lui Soliman Magnificul. Cetatea a fost distrusa din ordinul turcilor, în anul 1675.

Dupa secole de marire si decadere, Cetatea de Scaun a Sucevei a fost declarata monument istoric în 1893 si a fost supusa mai multor restaurari.