CAMPIONII: CAII PUR SANGE ENGLEZ DE LA CISLAU

Pe fostele domenii ale Mitocului calugaresc de la Cislau, se dezvaluie, în toata splendoarea lor, armasari superbi, a caror eleganta, agilitate si forta îi ridica la rangul de regi ai hipismului.

Cu o traditie de peste 130 de ani, Herghelia de la Cislau se ocupa cu cresterea si reproducerea unor adevarate vedete ale hipismului: caii Pur Sânge Englez.

Înfiintat în anul 1884 pe domeniile fostului Mitoc calugaresc, stabilimentul a fost închis doi ani mai târziu, în urma unei epizootii de durina, o boala grava si contagioasa a cabalinelor. Dupa asanarea locului, aici a fost înfiintat un depozit de armasari, ce a functionat pâna în anul 1916. Herghelia a fost reînfiintata de catre Ministerul Agriculturii, în anul 1945, în scopul cresterii si dezvoltarii rasei Pur Sânge Englez. În anul 1989, efectivul de cai se ridica la 450 de exemplare. Adevarati campioni în cursele de galop, acesti cai, de o gratie si eleganta iesite din comun, sunt prin constitutia lor cai de viteza, temperamentali si colerici.

Începând cu anul 2011, la Cislau este transferat si nucleu de reproductie de rasa Gidran, de la Herghelia Turcesti.Acesti cai, obtinuti prin încrucisarea raselor Pur Sânge Arab si Pur Sânge Englez, reprezinta o rasa de tractiune usoara si de calarie.Dispunând de 8 grajduri si baza hipica de antrenament, Herghelia Cislau ofera armasari reproducatori pentru statiunile de monta publica, consultanta de specialitate privind reproductia la cabaline în scopul ameliorarii raselor din sectorul privat, dar si cursuri de echitatie, agrement si turism ecvestru.