COMANA , TINUTUL DIN DELTA NEAJLOVULUI
În codrii Vlasiei
La nici 30 de kilometri de Bucuresti, spre Giurgiu, în inima legendarilor Codri ai Vlasiei, acolo unde Neajlovul îsi rasfira apele, Comana îsi dezvaluie frumusetea pura. În egala masura popas pentru trup, dar si pentru suflet, legendara localitate este, cu siguranta, un loc în care ai vrea sa te întorci, iar si iar… Padurea seculara si delta sunt un amestec fascinant de culori, o frumusete salbatica, o lume nebanuita la capatul unui drum de asfalt, rupta parca de civilizatie si cu atât mai seducatoare.
Îmbinate armonios în cadrul Parcului Natural Comana, alcatuiesc cea mai mare arie protejata din Câmpia Româna – 25.000 de hectare.
Odinioara, legendarii Codrii ai Vlasiei se întindeau de la Dunare pâna la Târgoviste. O parte din ei a mai ramas în picioare, aici, la Comana, pentru a vorbi, în limba frunzelor, despre fapte de arme si pagini de istorie stiute si nestiute. Stejari, frasini, carpeni, brazi, tei, ulmi si artari, laolalta cu vita salbatica si iedera alba, ocupa peste 3600 de hectare din suprafata comunei Comana.
Padurile de stejar si de frasin cuprind exemplare unice, vechi de sute de ani, iar multe specii de plante si animale sunt protejate prin conventii internationale.A treia zona umeda a României dupa Delta Dunarii si Balta Mica a Brailei, fiind chiar a doua ca diversitate dupa Delta Dunarii, Balta Comana, formata ca urmare a confluentei Neajlovului si Argesului, gazduieste 141 specii de pasari si 13 specii de pesti, dintre care Tiganusul si Cleanul de Comana gasindu-se doar aici.
Puncte de atractie ale zonei:
Rezervatia de bujor
Rezervatia de ghimpe
Rezervatia de margaritar
Arborii seculari – stejari declarati monument al naturii
Cabana Fântana cu Nuc
Colibele lacustre
Gara Comana
Casa Memoriala Gellu Naum
Mânastirea Delta Neajlovului