COMANA TINUTUL DIN DELTA NEAJLOVULUI

În codrii Vlăsiei
La nici 30 de kilometri de București, spre Giurgiu, în inima legendarilor Codri ai Vlăsiei, acolo unde Neajlovul își răsfiră apele, Comana își dezvăluie frumusețea pură. în egală măsură popas pentru trup, dar și pentru suflet, legendara localitate este, cu siguranță, un loc în care ai vrea să te întorci, iar și iar…
Pădurea seculară si delta sunt un amestec fascinant de culori, o frumusețe sălbatică, o lume nebănuită la capătul unui drum de asfalt, ruptă parcă de civilizație și cu atât mai seducătoare. Îmbinate armonios în cadrul Parcului Natural Comana, alcătuiesc cea mai mare arie protejată din Câmpia Română – 25.000 de hectare.
Odinioară, legendarii Codrii ai Vlăsiei se întindeau de la Dunăre până la Târgoviște. O parte din ei a mai rămas în picioare, aici, la Comana, pentru a vorbi, în limba frunzelor, despre fapte de arme și pagini de istorie știute și neștiute. Stejari, frasini, carpeni, brazi, tei, ulmi și arțari, laolaltă cu vița sălbatică și iedera albă, ocupă peste 3600 de hectare din suprafața comunei Comana.
Pădurile de stejar și de frasin cuprind exemplare unice, vechi de sute de ani, iar multe specii de plante și animale sunt protejate prin convenții internaționale.
A treia zonă umedă a României după Delta Dunării și Balta Mică a Brăilei, fiind chiar a doua ca diversitate după Delta Dunării, Balta Comana, formată ca urmare a confluenței Neajlovului și Argeșului, găzduiește 141 specii de păsări și 13 specii de pești, dintre care Țigănușul și Cleanul de Comana găsindu-se doar aici.
Puncte de atracție ale zonei:
Rezervația de bujor
Rezervația de ghimpe
Rezervația de mărgăritar
Arborii seculari – stejari declarați monument al naturii
Cabana Fântana cu Nuc
Colibele lacustre
Gara Comana
Casa Memoriala Gellu Naum
Mănăstirea Delta Neajlovului
Sărbătoarea bujorului
Cele trei trupuri de pădure adăpostesc rezervații unice în Europa: rezervația naturală pentru protecția lăcrămioarelor “Călugăreni- Fântânelor”, rezervație naturală și științifică pentru protecția bujorului românesc “Padina Tătarului” și rezervația naturală pentru protecția ghimpelui “Oloaga Grădinari”.
Rezervația de bujori de la Comana este un spectacol al naturii. De aceea, în fiecare an, la sfârșitul primăverii, localnicii, și nu numai, sărbătoresc acest dar al divinității. Locul de adunare, cu muzică, dans și voie bună, este ’’Padina Tătarului”.
Bujorul de pădure – paeonia peregrina var. romanica înflorește, la Comana, în luna mai. Devenită tradiție, această sărbătoare prilejuită de spectacolul înfloririi, atrage toată suflarea comunei, alături de sute de turiști.
Bujorul românesc de aici are flori roșii și petale mai puține decât bujorul de grădină, găsindu-se mai ales în locurile însorite ale parcului.
În decembrie 1476, Vlad Țepeș a fost ucis chiar aici, în pădurea Comana, în locul numit la Fântâna cu nuc. Legenda spune că pământul a plâns prin mii de izvoare, iar pe locul unde a curs sângele voievodului, a răsărit, pentru prima dată pe aceste meleaguri, ghimpele.
Un pitoresc aparte îl dau parcului rămășițele satului celtic, construit pentru a crea un plus de atracție. Colibele lacustre acoperite cu stuf, construite la capătul unor pontoane de lemn, par transportate dintr-o altă lume și te îndeamnă la visare.