COMOARA DE LA CASTEL, ARTA DE LA PALAT

PALATUL BAROC

Castelul Huniazilor strajuieste patrimoniul cultural al Timisoarei. Muzeul Banatului a adunat în fortareata ridicata de stralucitul voievod Iancu de Hunedoara tot ce a fost mai bun si mai reprezentativ pentru aceasta zona a tarii. Arta a fost separata, cu timpul gasindu-si locul în Palatul Baroc din Piata Unirii.

Castelul Huniade este cea mai veche cladire din Timisoara. Locul a fost ales la 1307 de Carol Robert de Anjou, cu un an înainte de a deveni rege al Ungariei sub numele de Carol I. El a dorit sa-si ridice la Timisoara o resedinta în care va sta pâna în 1323. Timisoara capata un rol strategic în razboaiele cu turcii, astfel ca Iancu de Hunedoara hotaraste la 1443 ridicarea unui castel, unde locuieste pâna în anul mortii sale, la 1456.

Proiectul Castelului îi apartine arhitectului italian Paolo de Duccio. În 1849, cladirea este distrusa aproape din temelii si în 1856 este refacuta sub actuala înfatisare. Din 1948, Castelul adaposteste Muzeul Banatului. Acesta are în componenta sectii de arheologie, restaurare, istorie si stiinte ale naturii. Ca institutie functioneaza înca din 1872. Pe lânga exponatele specifice zonei, Muzeul mai are în patrimoniu o colectie numismatica de peste 39.000 de piese, sanctuarul neolitic de la Parta, precum si o colectie de arme albe si de foc.