IONEL PERLEA, GENIUL IALOMITEAN AL MUZICII ROMANESTI
Muzica românească ar fi fost, cu certitudine, mai săracă, fără bagheta fermecată a celui ce a fost compozitorul şi dirijorul Ionel Perlea.
Născut la 13 decembrie 1900, în satul ialomiţean Ograda, având în egală măsură sânge românesc şi german, Ionel Perlea a susţinut primul său concert la 17 octombrie 1919, la Bucureşti, la Ateneul Român, fiind. În acelaşi timp, şi compositor şi interpret. Şapte ani mai târziu, primeşte Premiul de compoziție
George Enescu pentru "Quartetul de coarde op.10". Dirijor al Operei Române din Cluj, apoi dirijor şi director muzical al Operei Naționale din București, Ionel Perlea va primi, din anul 1945, un angajament permanent la celebrul teatru Scala, din Milano.
Va debuta, în anul 1949, la Metropolitan Opera din New York, cu opera Tristan și Isolda de Richard Wagner, urmându-şi apoi periplul international la San Francisco Opera Company, apoi la Orchestra Simfonice NBC și Grand Opera Festival din San Antonio, din Texas în 1951. Celebrul dirijor Italian Arturo Toscanini, care a concertat pe marile scene ale lumii de la Scala, Metropolitan Opera, New York Philharmonic sau NBC Symphony Orchestra, îi dăruieşte propria baghetă şi îl desemnează ca urmaș al său, Ionel. Între anii 1955 şi 1965, Perlea va colabora cu Connecticut Symphony Orchestra.
Un atac vascular cerebral cu paralizia parțială a brațului drept va afecta cariera marelui artist care, cu toate acestea, va avea puterea de a dirija numai cu mâna stângă, cu performanţe remarcabile.
Ionel Perlea a încetat din viață la 29 iulie 1970. Cu doar un an înainte, acesta a susţinut ultimele sale concerte în București, la Sala Palatului și la Ateneul Român.