JURILOVCA

O bucată de istorie, asta e Jurilovca. Rai pentru arheologi, paradis pentru pescari și pentru amatorii de excursii greu de șters din minte. O comună care înflorește de la un an la altul, cu oameni desprinși parcă din filemele rusești.

Timpul se măsoară altfel

O comună cu trei sate și ceva mai puțin de 6000 de locuitori, Jurilovca este spațiul în care se află cea mai veche așezare antică descoperită pe teritoriul României. Este vorba de ruinele unui oraș grecesc, Orgame, transformat apoi în cetate romană și renumitul Arganum, menționat pentru prima dată de către Hecateus din Millet (sec. 6-5 î.e.n.). Cercetătorii au scos la iveală faptul că bazilica principală, cu formă dreptunghilară, despărțită prin trei rânduri de coloane, se află deasupra altei bazilici care datează din secolul 5. Acest sit arheologic deosebit se află în estul Jurilovcăi, la Capul Doloșman.

Jurilovca de azi s-a ”născut” însă prin secolul 18, fiind prima așezare întemeiată în Dobrogea de neamul lipovenilor. Fețele lor, decupate parcă din filmele rusești, îți dau senzația că ai ajuns într-un loc unde timpul a ”împietrit”. În Jurilovca, orele par să se măsoare altfel. Unitatea de măsură? Drumul pescarilor  pe canalele numai de știute. ”Dimineața” înseamnă pentru ei o oră de-a dreptul imposibilă pentru orășeni: la 3 sunt deja în bărci, plecați ”la muncă”. ”Miezul zilei” nu e nici el neapărat ora 12: este pur și simplu momentul în care lasă la cherhana peștele care le-a căzut în năvoade. În Jurilovca, casele au farmecul lor, oamenii sunt deschiși la vorbă și la minte, iar imaginea bărcilor ”aliniate” în apă sau întoarse pe mal, ca niște imense coji de nucă, este emblematică. O stradă  asfaltată coboară din centrul comunei până la intrarea în micul port. De aici, grupurile de turiști pleacă spre ”Gura Portiței”. O oră și ceva pe apă, în care ai timp să te gândești la fermecătorul sat pe care l-ai lăsat în urmă și la fâșia de pământ dintre Deltă și Marea Neagră pe care urmează s-o întălnești. Un lucru e sigur. Cine a ajuns în Jurilovca, nu poate să nu se întoarcă acolo.