METAMORFOZA PIETREI IN OPERA DE ARTA

,,Aceasta piatră s-a înălțat azi ziua 18, luna August, anul 1970, la hotarul de început al acestei așezări, dăruită sculpturii de județul Buzău”.

Un univers al sculpturilor se desfasoara pe un teren de 21 de hectare din apropierea Mânastirii Ciolanu, judetul Buzau. La initiativa sculptorului Gheorghe Coman, cu sprijinul Uniunii Artistilor Plastici din România, a luat fiinta, în anul 1970, Tabara de sculptura de la Magura.Pentru a marca 16 secole de la prima atestare documentara a orasului Buzau, acest proiect s-a derulat pe parcusul a 16 ani, iar la fiecare editie, piatra s-a transformat în opera de arta în mainile a cate 16 sculptori.

Astfel, în incinta taberei pot fi admirate acum nu mai putin de 256 de lucrari în piatra, ”semnate” de 163 de artisti. Regulamentul prevedea ca în fiecare an, timp de doua luni, august si septembrie, acestia sa vina în tabara unde, dintr-un bloc de piatra primit prin tragere la sorti, sa realizeze o sculptura pe o tema la alegere. Blocurile de piatra erau scoase din cariera de catre cioplitorii din comuna Ciuta. Creatiile, pe care sculptorii le-au donat judetului, formeaza cel mai mare ansamblu de sculpturi în aer liber din întreaga tara. Nu este întâmplatoare alegerea acestei locatii, pentru ca în judetul Buzau, arta cioplirii pietrei are o traditie ce se pierde în istorie, datând înca de pe vremea dacilor. Aceasta se datoreaza si faptului ca în zona au existat întotdeauna importante cariere de piatra.