MURFATLAR – SANCTUARUL VINURILOR ROMÂNEȘTI

Când mi s-a sugerat să scriu despre podgoria Murfatlar m-am simțit onorat. Cine nu viseză să scrie despre Murfatlar!?

Însă când am început să caut cuvintele potrivite, mi-am seama că sarcina este mult prea dificilă. Specificitatea podgoriei Murfatlar ca și a calității vinurilor obținute aici depășesc posibilitățile reale de descriere. Dunărea și Marea, Soarele șI Pământul, Soiurile și Oamenii, alcătuiesc un tot unitar al cărui produs – VINUL – este greu de prezentat. Aici și poezia se pleacă în fața acestei licori. Oenologi, somelieri, oameni de litere, ar trebui să se gândească la noi termeni științifici și la noi metafore pentru a exprima mai bine în scris ceea ce natura și omul făuresc la Murfatlar. De la poetul Ovidiu și până în zilele noastre s-au scris nenumărate rânduri despre această podgorie, iar oamenii de artă au prezentat în operele lor vinurile obținute aici.

La rândul ei, străinătatea a recunoscut și recunoaște valoarea licorilor de la Murfatlar: „…En Roumanie, les vins liquoreux blancs lesplus célébres sont produits dans la région de Murfatlar…“ – Dictionnaire du Vin, 1988. „…Murfatlar este le centre vinicole le plus important et le plus ancien de la Dobroudja: des vignobles bien organisés…“ – Encyclopédie Mondiale du Vin, 1999. „…La région la plus chaude et la plus sêche, Murfatlar, se trouve prés du port de Constanta. C’est lá que le Cabernet-Sauvignon s’exprime le mieux, grâce á l’influence chaude de la mer Noire qui permet au vin de gagner en maturité…“ – Larousse des Vins, 2001. Am citat doar câteva dintre aprecierile specialiștilor străini, care, sintetizând, aduc elogii podgoriei și vinurilor de Murfatlar. Toate subliniază recunoașterea internațională de care se bucură podgoria Murfatlar. Întinzându-se ca un cordon, cale de 40 de kilometri, de la Est la Vest, de la Constanta până la Cernavodă, podgoria Murfatlar a devenit parcă un al doilea „canal“, de data aceasta viticol, unind încă o dată Dunărea de Marea Neagră. Pe acest minunat cordon natural al viței de vie întâlnim înșirate, ca niște mărgătitare, centrele viticole Murfatlar, Medgidia și Cernavodă, adevărate stele ale calității vinurilor românești. Ele alcătuiesc, aș putea zice, cea mai reprezentativă constelație viticolă din România. La Murfatlar soarele strălucește 2300 de ore, cel mai mult din România. La Murfatlar iernile sunt moderate, primăverile timpurii, verile călduroase, iar toamnele lungi. La Murfatlar temepratura medie anuală depășește 110C, fiind una dintre cele mai ridicate temperaturi din podgoriile românești. La Murfatlar solurile sunt ușoare și pietroase cu o bună structură și fertilitate. În acest minunat cadru natural, desprins parcă dintr-o poveste veche românească, se produc vinuri cu însușiri calitative deosebite. Aici se obțin vinuri albe dulci din struguri culeși lastafidirea  boabelor, vinuri roșii bogate și intens colorate, precum și o gamă largă de vinuri albe seci sau demiseci care se disting prin puternica lor personalitate. Un adevărat curcubeu dionysiac! De aceea nu e de mirare că o societate din centrul viticol Murfatlar poartă denumirea de Murfatlar-România. Vinurile obținute la societatea Murfatlar-România sunt deja binecunoscute consumatorilor din toată lumea. Voi reaminti doar câteva caracteristici unice ale acestora.

– CHARDONNAY este cunoscut în întreaga lume ca un vin sec de aleasă calitate. În condițiile specifice ale acestei podgorii Chardonnay-ul s-a redescoperit pe sine, dovedind o mare capacitate de acumulare și de concentrare a zaharurilor. Acestea pot ajunge până la 280 g/l. Iată de ce la Murfatlar-România se obțin vinuri dulci de Chardonnay, unice în lume.

– PINOT GRIS, acest soi, cu renume internațional, la Murfatlar și-a găsit o nouă vocație. Datorită marii sale capacități de acumulare și de concentrare a zaharurilor, ce pot ajunge până la 300 g/l, vinurile obținute din strugurii culeși la stafidirea boabelor ating sublimul. De aceea aceste vinuri sunt considerate în unanimitate „o perfecțiune lichidă picurată de soare în cupe“.

– și alte soiuri pentru vinuri albe cultivate aici, ca Sauvignon blanc, Riesling italian și Muscat Ottonel, dau vinuri ce impresionează prin calitatea lor perfect echilibrată chiar și pe cei mai pretențioși consumatori.

– FETEASCĂ NEAGRĂ este un vin de mare rafinament și eleganță. Obținut la Murfatlar, vinul prezintă o aroma complexă ce se apropie de cea a fructelor de pădure, ce s-ar găsi într-un bol amestecate cu câteva prune uscate.

– CABERNET SAUVIGNON, considerat în întreaga lume „Regele vinurilor roșii“, aici la Murfatlar l-am putea numi chiar „Împărat“. Vinurile obținute din acest soi cu toate că sunt puternice și viguroase, ele sunt bine rotunjite, chiar onctuoase, lasând o senzație de catifelare, asemănătoare cu unduirea caldă a unei hlamide împărătești. De obicei, vinurile îmbuteliate la această societate poartă denumirea soiurilor din care provin. Uneori, în funcție de cerințele de piață, se alcătuiesc și sortimente care sunt îmbuteliate sub diverse denumiri comerciale. Unul dintre acestea, apărut recent pe piață este „Rai de Murfatlar“. Greșeală! Corect ar fi fost ca pe etichetă, în loc de „Rai de Murfatlar“, să fie scris „Raiul este la Murfatlar“. E un mare adevăr! Acum e locul să mentionez aprecierea făcută de Baronul Pierre Le Roy de Boiseaumarie, fost președinte al Organizației Internaționale a Viei și Vinului: „Vinul de Murfatlar se înscrie printre marii muzicieni din orchestra mondială a vinului“. De aceea nu greșesc nici eu dacă voi numi podgoria Murfatlar „Sanctuarul vinurilor românești“.