MUZEE

Muzeul “vesniciei … nascute la sat”

Înfiintat în 1972, spatiul – cunoscut ca Muzeul Satului Banatean – ofera vizitatorilor imaginea specificului cultural si istoric al uneia dintre cele mai interesante regiuni ale tarii – Banatul. Cele 17,47 hectare ale complexului muzeal devin o incursiune în universul unui vechi si fructuos dialog interetnic, permitând întelegerea modului în care, fara a-si pierde sau a-si abandona specificul national, minoritatile s-au integrat în spatiul cultural românesc.

Istoricul constituirii acestui loc al întâlnirii cu sufletul si datinile banatene începe cu Ioachim Miloia, care lanseaza ideea înfiintarii unui muzeu etnografic în aer liber. Eforturile acestuia vor continua de-a lungul întregului interval cât el a fost director al Muzeului Banatean (între anii 1928 si 1940). Muzeul etnografic în aer liber a fost deschis publicului la 20 august 1971. Institutia devine – din anul 2000 – Muzeul Satului Banatean, fiind subordonata Consiliului Judetean Timis. Aici te cucereste posibilitatea de a face o calatorie simbolica prin satele banatene, descoperind sau redescoperind cu uimire autenticitatea traditiilor.

Farmecul constructiilor din lemn, din lut ori din piatra, multimea detaliilor ce refac imaginea vietii de zi cu zi îsi permit accesul spre atemporalitatea unui spatiu în care diversitatea dobândeste dimensiuni de vesnicie. Case acoperite cu paie sau sindrila, locuinte de mesteri olari, instalatii tehnice taranesti – mori de vânt, olomite – un atelier de fierarie-rotarie te poarta în atmosfera lumii dintotdeauna a satelor din vestul României. Îsi retin atentia casele cu prispa partiala, ca si acelea în care , larg deschisa, prispa se prelungeste pe lungimea întregii constructii, cu acoperisurile sprijinite pe stâlpi de lemn si ornamente geometrice realizate prin crestare sau cioplire. În camera de oaspeti, cel mai bun mobilier si cele mai pretioase decoratiuni stau marturie despre spiritul primitor si deschis al localnicilor. Închis pentru reamenajare în 1995, muzeul a fost redeschis în 1998.