ORASUL AURULUI ALB DIN INIMA MOLDOVEI – TARGU OCNA

”Din vatra Onestilor facem un ceas, cu trasura, pâna-n Târgu Ocna un orasel dragut, cuibarit pe apa Trotusului, între maguri acoperite cu vii si livezi. Lasam în dreapta gorganul vânat, cu vestitele-i ocne, cari din timpurile cele mai îndepartate si-au deschis tarii nesfârsitele lor bogatii de sare s-o luam catra apus, pe drumul uscat si colburos al Slanicului.” Alexandru Vlahuta

Daca ai ajuns în Moldova, chiar în inima ei, în judetul Bacau, e musai sa patrunzi în tihna patriarhala a micului orasel de pe valea Trotusului – Târgu Ocna.

Asezarea,  ce dateaza din epoca neolitica, a avut de-a lungul istoriei o deosebita însemnatate în zona, atât pe coordonate economice, cât si culturale.

Ocrotita în causul dealurilor, localitatea Târgu Ocna si-a luat denumirea de la imensa bogatie de sare, iar existenta salinei i-a conferit statutul de statiune balneoclimaterica de interes national.

Aici, în defileul Trotusului de la Ciresoaia, e un loc binecuvântat, unde natura a amestecat, în creuzetul sau, cele mai ”delicioase” ingrediente. Iernile sunt blânde, verile racoroase sunt o prelungire mai lunga si mai calda a primaverilor, iar toamnele sunt lungi si senine.

Pitorescul locurilor – dealurile cu vii parfumate, muntii ”pitici” cu padurile racoroase, apa învolburata – fac din Târgu Ocna o destinatie ideala pentru o vacanta relaxanta, ce poate fi perfect îmbinata cu binefacerile terapeutice ale sarii si apelor minerale.

Frumusetea si varietatea peisajelor, conditiile terapeutice de exceptie, atractivele facilitati de cazare nu pot fi egalate decât de blândetea si ospitalitatea localnicilor.

 MANASTIREA DIN MIJLOCUL PADURII

Plecând din gara Târgu Ocna si trecând prin ”parcul care se scufunda”, intrând apoi pe soseaua Târgu Ocna-Slanic, nu dupa mult timp vei descoperi, daca te abati prin padure, tocmai sus, pe un pinten de munte, o veche asezare monahala. Mânastirea Magura Ocnei, obste de maici, se spune ca si-ar afla radacinile aici înca de pe vremea lui Alexandru cel Bun.

Puternic centru de spiritualitate, greu încercat de-a lungul istoriei, asezamântul reprezinta si o importanta atractie turistica.

 PUTERILE VINDECATOARE ALE SALINEI 

La 240 de metri adâncime, în pântecele pamântului, vechea exploatare de sare  din Târgu Ocna este o oaza de relaxare. Moderna baza de turism si tratament este amplasata în miezul ”lentilei de sare”, în asa-numitul orizont IX.

Pe o suprafata de 13.000 mp, terenurile de minifotbal, baschet, tenis de câmp si de masa, precum si spatiile de joaca pentru copii reprezinta zona de distractie complementara spatiului de tratament. Cascada si lacul cu apa sarata constituie alte doua atractii speciale.

Puterile vindecatoare ale salinei sunt binecunoscute. Microclimatul specific este recomandat pentru tratarea afectiunilor cronice respiratorii. Dezinfectant natural, sarea actioneaza împotriva dezvoltarii culturilor microbiene. Astfel, atât cei care sufera de astm bronsic, tuse sau bronsita cronica, sau de alte afectiuni ale cailor respiratorii pot beneficia de binefacerile salinei, cât si cei care nu se confrunta cu astfel de probleme. Temperatura este de 12 °C, umiditatea este de circa 50% si lipsesc curentii de aer. Aerosolii salini sunt recomandati în  special copiilor, iar perioadele cele mai propice pentru curele de tratament sunt primavara si începutul verii.

Salinoterapia este indicata si în tratarea dermatitelor alergice, a psoriazisului si în calmarea arsurilor si este de folos pentru întarirea imunitatii.

Tot pentru tratament si relaxare a fost deschis aici singurul strand cu apa sarata din Moldova. Apa este obtinuta din mina prin infiltrarea apelor de suprafata. Un litru de apa contine între 250 si 285 de grame de sare. Indicatiile de tratament sunt, în special, pentru  afectiunile reumatologice.

În mina Trotus a fost sapata în sare singura biserica ortodoxa subterana din Europa, cu hramul Sfânta Varvara, ocrotitoarea minerilor. Odoarele bisericii – iconostasele, scaunul împaratesc, candelabrul – sunt bijuterii iesite din mâinile pricepute ale minerilor.