Palatele Timişoarei – Grandoare şi opulenţă

Palatele Timişoarei constituie un ansmablu architectural ce conferă încă un atribut de unicitate oraşului. Istoria lor a urmat, în mare parte, istoria vremurilor, parte dintre ele fiind readuse la viaţă după vitregiile perioadei comuniste.

Palatul Lloyd

Amplasat pe partea Pieţei Victoriei denumită Corso, palatul Lloyd este o construcţie în stil eclectic, cu influenţe secession. În perioada interbelică, aici funcţiona Café Wien, locul de întâlnire a elitei societăţii timişorene.

Palatul Löffler

Construit în perioada 1912-1913 de către arhitectul Leopold Löffler, în stil secession, a fost în perioada interbelicăt sediu de firmă şi casă familială.

Palatul Weiss

Situat în centrul Timișoarei, în Piața Victoriei, Palatul Weiss a fost construit în 1921 de firma Arnold Merbl în stil eclectic pentru familia Weiss, după planurile arhitectului Adalbert Szladek.

Palatul Kunz

Karl Kunz mai era cunoscut şi pentru fabricarea de ţigle, servicii de lăcătuşerie şi de instalaţii mecanice şi electrice. Atelierul său de lăcătuşerie se afla tot la adresa fabricii de cărămidă (Calea Buziaşului, nr. 16).

Palatul Karl Kunz din cartierul Fabric a fost construit la începutul secolului XX, în stil seccesion, de către un cunoscut fabricant de ţigle. În perioada interbelică, în acest palat a locuit Cornel Grofşorean, publicist şi ziarist, sociolog, primar al Timişoarei, prefect de Timiş-Torontal, deputat şi fondator al Institutului Social Banat-Crişana.