PUTNA, ACOLO UNDE ODIHNESTE DOMNUL SFANT AL MOLDOVEI

”Iara prea Stefan Voda l-au îngropat tara cu multa jale si plângere în manastire la Putna, care era zidita de dânsul, jale era, ca plângea toti ca pe un parinte al sau…”

Grigore Ureche

Intre Obcinele Bucovinei, în mijlocul padurilor batrâne de fag, tocmai la granita de nord al tarii, si-a ales Stefan sa-i fie loc de veci ca sa vegheze pentru totdeauna asupra Moldovei, pe care a iubit-o cu toata puterea sufletului si credintei sale si pe care a aparat-o cu spiritul si cu puterea palosului întreaga sa viata.

”Stefan-voda cel Bun, cînd s-au apucat sa fac? Manastirea Putna, au tras ca arcul dintr-un varvu de munte ce este lânga manastire. Si unde au agiunsu sageata, acolo au facut prestolul în oltariu. Si este mult locu de unde au tras pana în manastire.” Asa scria Ion Neculce, în ”O sama de cuvinte”, despre alegerea locului sfintei manastiri Putna, prima si cea mai impresionanta dintre ctitoriile domnitorului. Iar la Putna se pastreaza si astazi un fragment din trunchiul unui paltin, în care s-ar fi înfipa sageata domnitorului.

E aproape un loc al începutului de lume, unde natura e pura, iar spiritul oamenilor e liber.

Aici, în valea unde apa Putnei îsi croieste drumu-i serpuitor, sub pavaza dealurilor, legenda spune ca Stefan cel Mare ar fi vazut o ceata de îngeri într-un nimb de lumina, în miezul unei nopti întunecate. Iar Daniil Sihastrul, cel care în acea noapte îi era gazda si sfetnic, i-ar fi spus ca pe locul acela sfant trebuia sa ridice o mânastire, daca doreste sa-si biruie vrajmasii. Iar domnitorul a asculta sfatul Sihastrului, ctitorind o mânastire falnica cum nu se mai vazuse prin acele locuri. A doua zi si-a adunat oastea si a pornit la lupta, iar când s-a întors biruitor si-a tinut fagaduiala. Iar sub zidurile sfinte ar fi  pus o caldare mare cu galbeni si alte comori, pe care urma sa le scoata când avea sa învie din morti, „calare pe calul lui si cu sabia în mâna, tinand-o dreapta drept în sus” , pentru a le împarti urmasilor credinciosi faptelor lui, legii si obstii românesti.

Falnica mânastire a fost ridicats la doar 72 de kilometri de Cetatea de Scaun a Sucevei, iar lucrarile de constructie ale bisericii cu hramul ”Adormirea Maicii Domnului”, începute la 10 iulie 1466, vor fi fost finalizate trei ani mai târziu. Ulterior, au fost construite Casa Domneasca, chiliile, zidul de aparare si Turnul Tezaurului, acesta din urma fiind singurul ce mai dainuie si astazi.

Manastirea Putna, puternic centru de cultura si arta, ramane un important reper turistic, dar si un loc de pios pelerinaj la mormântul unuia dintre cei mai mari domnitori români.