RANCA TINUTUL VRAJIT AL PARANGULUI
Acolo unde munții parcă străpung norii, în inima Parângului, se află un ținut de o frumusețe fără seamăn. La Rânca, splendoarea naturii îți taie respirația. La o altitudine de peste 1600 de metri, cea mai renumită stațiune de schi din Carpații Olteniei, devine, cu fiecare an, un loc de referință pentru turismul românesc.
Situată în județul Gorj, pe traseul Transalpinei, la 18 km de orașul Novaci, 100 de kilometri de Râmnicu Valcea și aproape 300 kilometri de București, stațiunea Rânca, înființată în anul 1930, este un adevărat paradis pentru iubitorii de natură, atât vara, cât mai ales în timpul iernii. Traseele șerpuiesc printre păduri de brazi, stejari, mesteceni și frasini, sunt locuri unde pare că piciorul omului nu a trecut niciodată, e o liniște ancestrală și o frumusețe sălbatică și copleșitoare. Rânca nu este numai o atracție de iarnă. Iubitorii de aventură pot alege și vara să meargă pe vechile drumuri ale ciobanilor din Novaci. Potecile turistice duc spre puncte de belvedere cum ar fi Vârful Mohor, Vârful Setea Mare, Vârful Papușa și tot de aici se ajunge spre Obârșia Lotrului și către Lacul Vidra și Valea Lotrului.
Paradisul iubitorilor de schi
Muntii Parâng reprezintă unul dintre principalele lanțuri muntoase din județul Gorj, cu cel mai înalt vârf din Oltenia – Parângu Mare (2519 metri). Acest lanț totalizează 14 vârfuri cu înălțimi peste 2000 metri și o minunată salbă de lacuri glaciare, aflate dincolo de limitele județului. Zăpada cade în munții Parâng din luna septembrie și se menține până în mai. Sezonul schiabil începe în luna decembrie și se termină în luna martie. Stațiunea Ranca are două pârtii de schi, ambele pe muntele Cornescu, una de nivel mediu și una pentru începători. Pârtia pentru începători este dotată cu teleski și dispune de instalație de nocturnă. Stratul de zăpadă este corespunzator practicării sporturilor de iarnă, de minim 120 zile/an, cu maxime de până la 150-160 zile/an. Pe lângă sporturile de iarnă, se pot practica și trasee montane, schii de tură, plimbări cu atv-ul, parapanta, off road, moto, cicloturism, canyoning, rafting, pescuit sportiv și vânătoare, water walking ball, summer tubing. Stațiunea Rânca beneficiază de asistență permanentă din partea Salvamont și de o modernă Bază de salvare și intervenție în cazul accidentelor montane. Pentru dezvoltarea turistică a zonei se are în vedere realizarea a patru noi pârtii de schi. La începutul acestui an a fost inaugurată o nouă instalație de transport pe cablu pe Vârful Păpușa. Montarea telescaunului ?i amenajarea pârtiei au fost finalizate încă de la sfâr?itul anului trecut, iar la începutul lunii ianuarie a fost adus și testat aparatul de taxare pe bază de cartelă cu cip care a fost montat la instalația de telescaun ?i a fost omologată pârtia. Telescaunul, primul construit la Rânca, deservește pârtia ce are o lungime de 860 de metri și un grad mediu de dificultate ?i poate transporta 200 de persoane pe oră. Având cel mai mare potențial turistic de iarnă nevalorificat din România, stațiunea Rânca este singura zonă de practicare a sporturilor de iarnă din partea de Sud a țării între Valea Prahovei și partea de Vest a țării.