SALINA TURDA – POARTA SPRE CENTRUL TRANSILVANIEI…

LA ÎNCEPUT A FOST…

DOAR SARE

Considerată a fi inițial una dintre cele mai importante exploatări de sare din Transilvania, Salina Turda are o istorie cu suișuri și coborâșuri, în funcție de interesele vremii și de istoria celorlalte exploatații de profil din zonă.

Deși exploatarea sării se presupune că ar fi fost făcută încă din perioada romană, ,,ocna de sare de la Turda” este menționată în documente abia în anul 1271.

Primele lucrări miniere pe actualul amplasament au fost făcute în anul 1690, la mina Terezia, urmată de mina ,,Sf. Anton”.  După o lungă perioadă de intensă exploatare, declinul începe din anul 1840, când începe să se resimtă concurența exploatației de la Ocna Mureș.

Începând cu anul 1862, extracția sării este sistată în mina ,,Sf. Anton”, din cauza concentației mari de argilă, rămânând funcționale camerele ,,Terezia” și ,,Iosif”. După 1853 încep lucrările la galeria de transport ,,Franz Joseph”, dar și la alte două noi camere, ,,Rudolf” și ,,Ghizela”.

După primul război mondial, exploatarea sării devine monopol de stat, iar extracția de sare de la Turda este închisă defintiv în 1932.

Începând cu anul 1992, Salina Turda devine obiectiv turistic. Microclimatul și factorii sanogeni din Salina Turda oferă condiții optime de aplicare în terapiile recuperatorii ale diferitelor afecțiuni interne, cât și în profilaxie și sanogeneză.

Indicaţii terapeutice ale curei de speleoterapie:

– rinita alergică, rinosinuzita cronică;

– hipertrofie amigdaliană, polipi;

– infecţii respiratorii repetate;

– astm bronşic nonalergic/ intrinsec/ nonatopic şi astm bronşic alergic/extrinsec/atopic, forme asimptomatice sau simptomatice uşoare şi moderate;

– bronşita cronică alergică, bronşita cronică obstructivă;

– bronhopneumopatie cronică obstructivă

– afecţiuni cutanate: eczemă, dermatite atopice.

Traseul turistic în Salina Turda începe din Galeria Franz Joseph, continuă cu Mina Iosif, cunoscută şi ca „Sala ecourilor” datorită reverberaţiei sunetelor, dată de forma camerei, apoi cu Sala Crivacului, unde se păstrează, pe locaţia sa iniţială, utilajul care-i dă numele, singurul din România şi poate din Europa. Traseul trece prin Sala puţului de extracţie, apoi prin Mina Ghizela, unde întâlnim cristale cubice de sare, urmează Sala de Apel, cu Altarul şi Scara Bogaţilor. Incursiunea în muntele de sare continuă cu Mina Rudolf, unde liftul panoramic oferă turiştilor o imagine de ansamblu asupra întregii mine. Pentru public, partea cea mai spectaculoasă o constituie mina „Terezia”, unde cascada de sare se revarsă în lacul subteran, ce ocupă 80% din suprafața vetrei camerei de exploatare, creând o imagine de o frumuseţe unică.

O vizită la Salina Turda oferă turiştilor modalităţi variate de distracţie şi relaxare. Inedită ar putea fi o plimbare cu bărcuţa pe lacul subteran. Distracţia poate fi întregită de senzaţiile unice oferite de Roata panoramică, înaltă de 20 m, dotată cu 6 gondole a câte 8 locuri fiecare. În salină mai există şi 6 piste diferite de minigolf, cu crose pentru copii şi adulţi, precum şi 2 piste de minibowling, unde accesul este permis persoanelor cu vârsta de peste 10 ani, 2 mese de biliard şi 4 mese de tenis. Terenul de sport oferă facilităţi pentru jocul de baschet, laptenis sau badminton.

În salină mai există un amfiteatru cu o capacitate de 180 locuri, cu scaune încălzite cu pernă electrică, potrivit pentru spectacole la scenă deschisă. Pentru copii, distracţia este întregită cu tobogane şi minipanouri de baschet.