SIMFONIE MULTICULTURALA IN “ORASUL ROZELOR”, TIMISOARA – MAGHIARII

   Minoritatea maghiara din Timisoara reprezinta cea mai importanta comunitate, cu cei aproape 29.000 de locuitori, adica 4,87% din totalul populatiei.

  In mica masura, populatia maghiara a venit in Romania in secolul al XI-lea, dar abia prin anul 1900 numarul acestor etnici incepe sa devina semnificativ. Este perioada in care se infiinteaza primele localitati, iar maghiarii devin, dupa germani, a doua minoritate a Banatului.

   Nobilimea Banatului a fost in cea mai mare parte maghiara inainte de stapanirea otomana. Dupa aceasta epoca, zona a fost colonizata si cu functionari si alai slujbasi din sectorul administrativ, pentru ca in final sa apara si taranii agricultori.

  Olaritul, tesutul, sculptura in piatra sau lemn, sunt mestesuguri practicate in decursul veacurilor in zona Banatului de catre etnicii maghiari, ca dealtfel si de catre reprazentantii comunitatii romanesti sau ai altor etnii. Cu toate ca au devenit anacronice astazi intr-un mare oras, asa cum este Timisoara, aceste mestesuguri sunt aduse inca in prim-plan cu ocazia desfsurarii „Zilelor Culturii Maghiare”.

  Si o parte din farmecul urbanistic al Timisoarei de astazi se datoreaza unui etnic maghiar, László Székely, care a transformat o serie de cladiri in stitul Art Nouveau.

   In ceea ce priveste traditiile si obiceiurile, si etnia maghiara a pastrat, de sute de ani, aceste comori de suflet. Stropitul fetelor sau incondeiatul oualor sunt obiceiuri dragi pastrate si astazi la sarbatoarea Pastelui, iar sarbatorile de Craciun incep cu „Adventul” sau „Venirea Domnului”.

  Comunitatea maghiarilor din Timisoara este preocupata de pastrarea mostenirii culturale. Un simbol in sfera culturii pentru reprezentantii acestei etnii il reprezinta Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely, institutie care ofera totusi acces neingradit la cultura tuturor locuitorilor orasului, prin traducerea simultana, in casca, in limba romana, a tuturor reprezentatiilor.

   Bucataria maghiara se bazeaza in special pe folosirea carnii, fie ca vorbim despre pasare, porc sau vita. O alta caracteristica o reprezinta gatitul pe foc deschis, la prepararea gulasului, a diverselor tocane sau a ciorbei de peste. Mancarea lor este satioasa si condimentata, iar cel mai utilizat condiment este paprika, boiaua iute sau dulce care da un gust deosebit mancarurilor. Maghiarii iubesc langosul, ei au inventat tortul Dobos si pregatesc cea mai gustoasa reteta de haiosi din aluat cu osanza