SIMFONIE MULTICULTURALA IN “ORASUL ROZELOR”, TIMISOARA – ROMANII

Vechi teritoriu daco-get, Banatul a cunoscut, de-a lungul istoriei sale, colonizarea romana incepand din anul 101, invazia popoarelor migratoare de origine germanica sau asiatica, cum ar fi vizigotii, hunii, gepizii, avarii sau slavii.
Romanii sunt, prin urmare, chiar prin stramosii lor, populatia veche a acestei provincii. Aflati sub diverse stapaniri si influentati de diverse popoare si culturii, romanii din aceasta parte a tarii au cunoscut o evolutie cumva diferita de cei din restul tarii. Aflati multa vreme sub stapanire habsburgica, ei au conoscut si dezvoltat un nivel de civilizatie diferit, superior fata de alte regiuni istorice. Aceste influente se remarca in modul de organizare a gospodariilor, in eficientizarea muncii, in ordinea si curatenia specifice zonei, in stilul arhitectural si in planurile de sistematizare.
Romanii banateni sunt oameni sociabili, cu spiritul vioi si sufletul deschis. Mandria timisorenilor este de-a dreptul speciala. Falosi, avand constiinta faptului ca apartin unei zone cu un standard ridicat de civilizatie, romanii din aceasta parte a tarii sunt gospodari, ambitiosi si chibzuiti. Oameni drepti din fire, s-au impotrivit dintotdeauna inechitatii si abuzurilor, si nici chiar constrangerile comuniste nu au reusit sa le ingradeasca libertatea spiritului. Istoria traita de generatii i-a invatat sa fie rezervati in atitudine, dar odata ce le-ai castigat increderea, sunt prieteni statornici. Si, nu in ultimul rand, si-au cultivat o toleranta cu totul speciala fata de concetatenii lor de alte etnii, pe care ii privesc ca pe adevarati parteneri in societate.
Desi ritmul vietii este alert, asa cum se cuvine unui mare oras, atmosfera este destinsa, pentru ca locuitorii Timisoarei stiu sa se bucure – gratie firii lor domoale si intelepte, dar si a educatiei cu influente occidentale – de tot ceea ce poate fi hrana pentru suflet si spirit.
Viata culturala a Timisoarei graviteaza in jurul a doua mari institutii: Filarmonica de Stat Banatul si Opera Nationala Romana, in a carei cladire isi desfasoara activitatea Teatrul National „Mihai Eminescu”.
Tabloul cultural al orasului este insa cu mult mai vast si de o diversitate nemaiintalnita in nicio alta zona a Romaniei. Multitudinea festivalurilor multietnice si participarea impresionanta a locuitorilor urbei la aceste manifestari sunt dovada vie ca Timisoara este un oras cosmopolit, in care culturile s-au intrepatruns, s-au influentat si s-au imbogatit reciproc.
Mari iubitori de muzica, timisorenii au pastrat, de-a lungul timpului, traditia balurilor. Cel mai important eveniment de gen este Balul Vienez de la Timisoara, ce doreste sa reinvie valorile unor epoci apuse.
Mestesugurile traditionale romanesti din zona Banatului – olaritul si crestaturile in lemn – se mai practica si astazi in zona Timisoarei. Ceramica rosie, nesmaltuita, tipic banateana, in care mesterii pun accent mai ales pe latura practica a obiectului, poarta cu ea, peste timp, influentele stramosilor romani. Conceptia despre viata si univers a locuitorilor din aceste tinuturi se reflecta in modelul crestaturilor in lemn, avand ca elemente zimtii, spirala, cercul, rombul, arcul de cerc, motivul solar, roza vanturilor, dintii de lup, sarpele sau floarea.
Gastronomia din zona Timisoarei, asemeni celei din intreg Banatul, nu ne poarta in sfera autenticului romanesc. Si aicim influentele etnice au remodelat stilul culinar si gustul bucatelor. Putem vorbi insa de mancaruri specifice zonei, cum ar fi celebra zupa cu taitei de casa, ce nu poate lipsi de pe masa banateanului nici in zile obisnuite, dar mai ales la zile de sarbatoare. Chiar si traditionalele sarmale, numite aici sarme, au aici un aspect si o savoare aparte. Exista insa si retete pastrate cu sfintenie din batrani, cum ar fi scovergile, rasolul cu os sau placintele.