SIMFONIE MULTICULTURALA IN “ORASUL ROZELOR”, TIMISOARA – UCRAINIENII

Sositi din zonele sarace ale Transcarpatiei, zeci de mii de ucraineni si-au creat comunitati compacte mai ales in nordul Romaniei, dar si in Bucovina, in vestul sau in sud-estul tarii. Comunitatea din Banat s-a constituit mai ales intre anii 1908 si 1918, cand multe proprietati latifundiare ale nemtilor si ungurilor au fost scoase la vanzare. Un alt val de colonizari a urmat dupa 1970, cand ucrainenii maramureseni cumpara casele nemtilor din Banat, fiind atrasi de caracteristicile reliefului ce le permitea desfasurarea de activitati agricole.

   In judetul Timis locuiesc astazi in jur de 7000 de etnici ucraineni, din care aproape 600 in Timisoara.

   Ucrainenii sunt considerati o etnie model in ceea ce priveste integrarea sociala. Desi au invatat limba tarii de adoptie si au inteles sa traiasca in buna intelegere cu toti vecinii, nu si-au uitat niciodata limba materna, cantecele, dansurile, obiceiurile si, mai ales, fiind un neam profund religios, credinta. Inca de la sosirea in Banat, acestia au apartinut, in cea mai mare parte, cultului ortodox de rit vechi, restul fiind greco-catolici.

   Cunoscuti ca buni mestesugari, printre preocuparile lor remarcandu-se olaritul, pictura pe lemn sau piatra, tesaturile, ucrainenii sunt faimosi pentru incodeierea oualor. De altfel, arta decorarii oualor, numita pysanka, s-a nascut in Ucraina.

   Etnicii ucraineni ortodocsi din Timisoara sarbatoresc Craciunul pe stil vechi, dupa calendarul iulian si pastreaza cu sfintenie vechile traditii. Nu mai putin de 12 feluri de mancare sunt pregatite pentru Ajun. Au pastrat obiceiul de a lega picioarele mesei cu lantul, semnificatia fiind aceea ca familia sa ramana unita tot anul. Mos Craciun este Did Moroz, adica Mosul Inghet, considerat de vechii slavi drept vrajitorul iernii, care vine in noaptea de Anul Nou, intr-o sanie trasa de trei cai, pentru a aduce daruri copiilor.

   Bucataria ucraineana inseamna, inainte de toate, mancare consistenta. Un specific aparte este dat mai ales de prepararea borsurilor. Cel mai celebru este cel de sfecla rosie, dar nici cel din peste nu se lasa mai prejos. Ca si romanii, si acesti etnici iubesc painea, considerata a fi darul lui Dumnezeu. Micul dejun este masa principala a zilei, de la care nu lipsesc ouale fierte, omletele, salatele cu sunca sau ceaiul. Aperitivele picante – aspicuri, peste afumat, salate cu carne – dau savoare pranzului, care continua cu borsuri sau fripturi coapte sau la gratar. Ucrainenii sunt mari amatori de clatite umplute cu dulceata sau branza de vaci, dar la fel de mult iubesc prajiturile cu fructe. Una dintre retetele traditionale este Varenyky sau coltunasii umpluti cu branza, carne au dulceata. De sarbatori pregatesc un fel de cozonac numit babka.