STATIUNILE BALNEOCLIMATERICE, IZVOARELE DE SANATATE ALE ROMANIEI (2)

Băile Călacea, locul unde apele au puteri miraculoase

Situată la jumătatea distanței dintre Timișoara și Arad, stațiunea Băile Călacea continuă să fie și astăzi, la un veac de la înființarea sa, un veritabil loc de relaxare, care în același timp aduce beneficii importante de sănătate prin facilitățile oferite pentru tratarea unei largi palete de afecțiuni.

Băile Călacea, care au obținut statutul de stațiune balneară și balneoclimaterică grație factorilor naturali de cură, se află la o altitudine de 117 metri și se desfășoară pe o suprafață de 15 hectare. Stațiunea este dispusă pe partea stângă a drumului județean 693, spre sensul de mers dinspre localitatea Carani spre localitatea Bărăteaz, la km 25.

Vestită pentru apele sale termale, stațiunea Băile Călacea este o destinație căutată nu doar pentru calitățile curative, ci și pentru spectacolul oferit de frumusețea locurilor, pentru ambianța de liniște și relaxare ce transformă orice vacanță într-o experiență de neuitat.

Apropierea de două reședințe de județ – Timişoara, oraș aflat la o distanță de 25 de kilometri  şi Arad, situat la 30 de kilometri, reprezintă încă un unul din avantajele alegerii Băilor Călacea ca destinație turistică. De asemenea, există facilitatea organizării de excursii la Lugoj sau la Cramele Recaș, precum și la herghelia de cai de la Izvin sau la mânăstirile de la Radna, Sag sau Bodrog. Pentru pasionații de vânătoare, se pot organiza partide de vânătoare la speciile de vânat, cum ar fi: fazani, rațe, prepelițe, iepuri, căpriori, mistreți, vulpi sau șacali.

O stațiune cu parfum de epocă

La Băile Călacea se mai păstrează și acum ceva din parfumul de odinioară a locurilor, când stațiunea se afla în proprietatea familiei Keller, moșieri ce dețineau și castelul din Carani, construit de contele de Mercy. Nu a fost un veritabil loc de protipendadă ca faimoasele, pe atunci, Băi Herculane, dar liniștea sa patriarhală era tulburată totuși de un număr considerabil de vizitatori mai ales în zilele sfârșitului de săptămână, când unicul atelaj ce aducea călătorii de la gară la băi, o trăsură cu arcuri cu o capacitate de opt personae, trebuia să facă de mai multe ori acest traseu. Primul pavilion a fost construit în anul 1906, urmat de vile, căsuțe și, ulterior, de baza de tratament.

Naționalizarea a însemnat pentru Băile Călacea începutul declinului. În prezent, se încearcă reamenajarea acestei stațiuni și, astfel, revigorarea unui loc cu un deosebit potential touristic și terapeutic.

Lacul cu nuferi, mândria stațiunii

Printre atracțiile zonei se numără și Lacul cu nuferi, care se întinde pe o suprafață de aproximativ 400 metri pătrați. Aici au fost aduse de la Băile Felix, în anul 1996, trei exemplare Nympheea Lotus, varietatea termalis, nuferi albi ce sporesc cu frumusețea lor farmecul peisajului.

Numit și ”floarea de lotus”, nufărul termal trăiește în condiții naturale în apele pârâului Peța, din apropierea Băilor „1 Mai” de lângă Oradea. De asemenea, exemplare de nufăr termal trăiesc și în Egipt, în apele Nilului. Din păcate, acolo specia suferă de un tratament inadecvat, deoarece localnicii se îmbăiază în acest ape şi culeg florile de nufăr și, mai mult, folosesc acești nuferi ca hrană pentru vite, deoarece în concepția populară acestea dau mai mult lapte dacă mănâncă nuferi.

Înot la standarde olimpice

Distracțiile sunt variate la Călacea, mai ales în sezonul estival, pentru că stațiunea beneficiază de un bazin olimpic cu o suprafață de 970 mp, cu apă termală, precum și de o bază sportivă formată din teren de volei, un bazin pentru copii, o piscină cu apă termală și un spațiu generos pentru plajă, dotat cu șezlonguri și umbreluțe. Așezarea strategică a Băilor Călacea față de două orașe importante, face ca ștrandul să fie locul preferat de distracție al timișorenilor sau arădenilor, în zilele toride de vară.

În apropiere, Mica Deltă a Banatului

În imediata vecinătate a staţiunii se găseşte rezervaţia ornitologică “Mlaştinile de la Satchinez”, care ocupă lunca râului Ier între localităţile Satchinez şi Bărăteaz, numită și Mica Deltă a Banatului. Un loc unic, recunoscut ca atare de forurile internaţionale care militează pentru protecţia păsărilor, dintre care unele sunt pe cale de dispariţie, această rezervație naturală reprezintă unul dintre siturile Natura 2000.

Pe covorul vegetal cu aspect de mozaic erbaceu punctat cu pâlcuri de sălcii, specii de păsări cum ar fi cele din familia stârcului, egretei sau berzei negre își etalează cu grație penajul. Râul Ier, populat cu crap, caras, ştiucă sau roşioară oferă posibilitatea unei alte îndeletniciri de vacanță – pescuitul sportiv.

Facilități de cazare pentru toate buzunarele

Un sejur la Călacea presupune diverse facilități de cazare, în funcție de dorințele și necesitățile turiștilor, în vile clasificate cu 3 stele sau bungalowuei. Astfel, stațiunea dispune de 80 de locuri de cazare în vile, în camere cu unul sau două paturi, spațiile de cazare fiind renovate și dotate cu mobilier nou. Pentru sezonul estival, stațiunea mai dispune de facilități de cazare  în 10 bungalowuri, totalizând un număr de 30 de locuri, câte 3 în fiecare bungalow.

Pentru servirea mesei, staţiunea dispune de un restaurant cu o capacitate de 200 de locuri și o braserie cu terasă.

Tratament și recuperare

Apreciată pentru apele minerale termale cu o temperatură de aproximativ 37-39°C, bicarbonatate şi calcice, staţiunea Băile Călacea este recunoscută pentru capacitățile de tratare a unor afecţiuni reumatismale degenerative (spondiloze, coxartroze, gonartroze), inflamatorii (artrite, spondilite), abarticulare (periartrita scapulo-humerală, tendinite, bursite, pinteni calcaneeni, fibromialgie, boala Dupuytren), osteoporoză, a unor boli ortopedico-traumatice, dintre care enumerăm scolioze, cifoze, platfus, entorse, luxaţii, sindrom postimobilizare pentru fracturi, status post intervenţii artroscopice, proteze de şold şi de genunchi, pentru rezultatele remarcabile în tratarea unor boli neurologice precum neuropatii, nevralgii (cervico-brahială, trigemen, facial), paralizii centrale şi periferice, boala Parkinson, hernii de disc  (pre şi postoperator), sau boli vasculare periferice, cum ar fi arteriopatia cronică obliterantă. Apa de aici conţine natriu, clor, brom, bicarbonat, sulfat, calciu şi magneziu, iar puritatea aerului are un efect calmant.

În baza de tratament, vizitatorii pot beneficia de aplicarea unor proceduri diverse, precum băile termominerale, electroterapia (galvanizare, ionizare, curenţi diadinamici, TENS, curenţi Trabert, curenţi interferenţiali, electrostimulare musculară), băile galvanice, dar și ultrasunete, magnetoterapie, laser, infraroșii, kinetoterapie, împachetări cu parafină și acupunctură.