TIMISUL NOBILIAR – FAMILIA CSEKONICS – Conacul Csekonics

Clasa nobiliară din arealul Banatului românesc își reliefează cu adevărat dimensiunea abia la sfârșitul secolului al XVIII-lea, când puterea economică și politică se află în mâna Casei de Habsburg. Înnobilați mai ales pentru merite militare, noii reprezentanți ai acestei elite primesc titluri și pământuri. O altă categorie a nobililor vremii sunt descendenții vechilor familii cu sânge albastru, iar alții sunt, pur și simplu, cei proaspăt îmbogățiți prin diferite mijloace.

Este o perioadă de înflorire atât pentru clasa nobiliară, cât și pentru societate în general, deoarece purtătorii acestor titluri, în cea mai mare parte oameni de cultură, cu educație aleasă, își pun amprenta în procesul de dezvoltare.

Familia Csekonics

Istoria familiei Csekonics, ale cărei origini erau croate și maghiare, începe în Banat prin anul 1790, cu ocazia arendării pământurilor dintre Jimbolia și Becicherecu Mare. Ulterior, aceștia cumpără terenurile arendate, unde practică o agricultură modernă, cu rezultate remarcabile. Prosperitatea afacerilor acestei familii nu a întârziat să aducă prosperitate întregii regiuni, construindu-se o uzină electrică, o ghețărie, căi de utilitate agrară, drumuri și chiar un mic port la canalul Bega.

Afacerea familiei Csekonics a fost, de fapt, un complex agroindustrial-zootehnic model, cel mai modern din epocă.

Conacul Csekonics

Conacul Csekonics, numit și castelul interior, a fost construit de către colonelul József Csekonics, fiul contelui Paul Csekonics, la începutul secolului XIX. Parcul din jurul conacului avea o suprafață de șase hectare.

O parte a construcției, realizată în formă de ”U”, a fost demolată între anii 1907 și 1908, forma care se păstrează și astăzi fiind cea a literei ”L”.

Clădirea, o adevărată bijuterie arhitectonică, a fost renovată în mai multe rânduri. Printre ultimii locatari de rang nobiliar ai conacului s-a numărat contesa Leontina Csekonics.

În anul 1935, conacul a fost cumpărat de la familia Csekonics de către administrația comunei Jimbolia, care a început o amplă renovare.

Începând cu anul 1937, în acest edificiu emblematic al localității funcționează primăria Jimboliei.