TIMISUL NOBILIAR – FAMILIA KARATSONY – Castelul Banloc

Clasa nobiliară din arealul Banatului românesc își reliefează cu adevărat dimensiunea abia la sfârșitul secolului al XVIII-lea, când puterea economică și politică se află în mâna Casei de Habsburg. Înnobilați mai ales pentru merite militare, noii reprezentanți ai acestei elite primesc titluri și pământuri. O altă categorie a nobililor vremii sunt descendenții vechilor familii cu sânge albastru, iar alții sunt, pur și simplu, cei proaspăt îmbogățiți prin diferite mijloace.
Familia Karátsony
Familia Karátsony este una dintre cele mai vechi familii nobiliare din Banat, ale cărei rădăcini provin din nobilimea franceză. Unul dintre reprezentanții acestei familii al cărui nume se leagă de județul Timiș este Lázár, fost subprefect al comitatul Torontal, veche formă de organizare administrativă din provincia istorică a Banatului. Acesta a fost, de altfel, și delegatul comitatului în Parlamentul de la Budapesta.
Propus pentru a fi ridicat la rangul de conte de către regele Francisc I al Austriei, Lázár a cerut în schimb două moșii în Timiș, Jamu Mare și Jamu Mic, iar în anul 1805 și-a mărit domeniile, cumpărând și localitățile Banloc, Dolac, Ofșenița, Soca și Partos. Unul dintre urmașii săi, Jeño, este cel care s-a ocupat cel mai mult de moșia de la Banloc care devine, la vremea respectivă, o fermă model. De altfel, acesta a fost președintele ”Comisiei de regularizare a apelor” și deputat parlamentar din partea localității sârbe Plandiște.
Castelul Banloc
Castelul Banloc este una dintre cele mai cunoscute reședințe nobiliare din Timiș.
Situat chiar în centrul comunei căreia îi poartă numele, la 50 de kilometri distanță de Timișoara, a fost construit în anul 1793 de către contele Lázár Karátsony. Parcul de aproape 10 hectare ce înconjoară clădirea construită cu ziduri masive, în stil eclectic, a fost o adevărată bijuterie peisagistică, desăvârșirea sa fiind realizată pe parcursul a două secole. Singurul ornament al acestui edificiu sobru l-a constituit un atic cu blazonul din piatră al familiei. Clădirea avea 31 de încăperi spațioase, cu tavane boltite, și a fost construită în forma literei ”U”.
După Primul război mondial, trupele sârbe de ocupație au adus distrugeri importante castelului și parcului. Presată de datorii foarte mari, familia Karátsony a vândut castelul principesei Elisabeta, sora regelui Carol al II-lea, în anul 1935, pentru 22 de milioane de lei. Principesa, care a renovat în totalitate castelul, a fost, de altfel, ultimul ocupant de rang nobil al acestuia.
Venirea comunismului a însemnat pentru principesa Elisabeta plecarea în exil, alături de regele Mihai. Castelul a fost devastat, iar o parte din piesele de valoare au luat drumul Rusiei, pentru a-i fi dăruite lui Stalin.
Lucrările de restaurare au începul în anii ‘90, dar proiectul nu a fost încă finalizat. Primăria din Banloc a donat castelul Mitropoliei Banatului.